Waar let je op bij het kopen van een auto?

Het kopen van een auto kan een heel leuk proces zijn. Voor sommige mensen is dit juist erg stressvol. Er zijn zoveel factoren om te overwegen. Voordat je een auto koopt wil je je opties zorgvuldig overwegen. Wij delen 5 afwegingen die belangrijk zijn om mee te nemen in je keuze. Zo wordt de keuze voor jou een stuk makkelijker!

 

  1. Grootte van de auto

Auto’s zijn er in veel verschillende soorten en maten. Welke grootte auto het meest ideaal is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een kleine auto kan bijvoorbeeld handiger zijn in stadsverkeer en is gemakkelijk te parkeren. Daarentegen is het minder comfortabel voor het vervoeren van veel passagiers of spullen. Een grotere auto is dan juist weer comfortabeler. Deze is echter weer lastiger te parkeren en manoeuvreren. Ook is een grote auto duurder om te rijden.

 

  1. Soort brandstof waarop de auto rijdt

Bij het kopen van een auto is het ook belangrijk om te overwegen welke brandstof je wilt rijden. Er zijn drie typen: benzine, diesel en elektrisch.

Benzineauto’s zijn vaak goedkoper in aanschaf en wegenbelasting. Wel zijn deze auto’s minder zuinig en is benzine duurder om te tanken dan diesel. Dieselauto’s zijn duurder in aanschaf, maar zuiniger in gebruik. Elektrische auto’s zijn het duurste in aanschaf, maar milieuvriendelijker en goedkoper in gebruik. Wel moet je rekening houden met het opladen van de auto, wat langer duurt dan tanken.

 

  1. Een nieuwe of tweedehands auto?

Een nieuwe auto biedt veel voordelen. Je kan deze volledig zelf samenstellen en krijgt vaak garantie van de fabrikant. Je nieuwe auto is voorzien van de nieuwste technologie en biedt een probleemloze rijervaring. Maar een nieuwe auto is ook duurder dan een tweedehands auto.

Een tweedehands auto is een geweldige optie als je op zoek bent naar een betaalbare auto. Je kan van praktisch alle automerken wel een goedkopere tweedehands optie aanschaffen. Bijvoorbeeld een occasion van Dacia. Deze auto’s hebben niet meer de nieuwste technologie en meer risico op reparaties. Echter gaan tweedehands auto’s vaak ook nog jaren goed mee. Occasions zijn goed onderhouden wanneer je deze bij een professioneel autobedrijf koopt, zoals bijvoorbeeld Bochane. Je hebt dan ook nog de optie om de aangeschafte occasion aan te vullen met een garantiepakket.

 

  1. Waar koop je de auto?

Een auto kopen kan bij particuliere aanbieders of autobedrijven. Autobedrijven zijn er in verschillende vormen. BOVAG autodealers zijn vaak officiële merkdealers. Zij verkopen zowel nieuwe als gebruikte auto’s. BOVAG onafhankelijke autobedrijven zijn bedrijven zonder formele verbintenis. Zij hebben geen verbintenis met een bepaalde fabrikant of importeur. Wel zijn ze aangesloten bij BOVAG. Vaak worden hier occasions verkocht.

 

  1. Financiering

Tot slot is het goed om te overwegen hoe je de auto gaat financieren. Als je genoeg eigen middelen hebt, koop je de auto gemakkelijk zelf. Wanneer dit geen optie is, zijn er andere mogelijkheden. Denk dan aan een autolening afsluiten of een leasecontract. Tegenwoordig bieden veel autobedrijven een private-lease optie aan. Je betaalt dan een maandelijks bedrag, in plaats van het volledige bedrag in één keer. De auto is niet jouw persoonlijke eigendom wanneer je een private-lease contract afsluit.